Door data te analyseren en resultaten van de behandelingen continu met elkaar te vergelijken, slagen de medisch specialisten van Santeon er steeds beter in om de zorg voor een patiënt met specifieke kenmerken verder te verbeteren. De medisch specialisten hebben de laatste jaren grote vorderingen gemaakt door hun ziekenhuisdata te delen in het Santeon programma Zorg voor Uitkomst.

Santeon Uitkomstenboek 2016

Op 22 november 2016 is het Santeon Uitkomstenboek editie 2016 gepubliceerd, met daarin de uitkomsten van behandelingen van long-, prostaat-, borst- en darmkanker in zes Santeon ziekenhuizen.

Van belang voor patiënt

Medisch specialisten van Santeon willen nu de registratie van de data verder verfijnen. Onder meer door te focussen op registraties die echt van belang zijn om de zorg voor de patiënt te verbeteren. En door het koppelen van datasets van verschillende organisaties, zodat nieuwe analyses mogelijk worden.

Behandeling prostaatkanker op maat

Door het onderling vergelijken van data over behandelingen zijn bijvoorbeeld nieuwe inzichten verkregen voor patiënten met prostaatkanker.

“De overleving van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker verschilt tussen de groep patiënten die vroeg start met hormoontherapie vergeleken met de groep die een uitgestelde start van de hormoontherapie heeft,” zegt uroloog Ruben Korthorst van het Medisch Spectrum Twente. Uit de Santeon analyses blijkt dat patiënten met uitgestelde hormoontherapie gemiddeld 156 dagen korter leven dan patiënten met vroege hormoontherapie.

“Dan zou je zeggen dat hormoontherapie altijd direct moet worden gegeven. Maar wij zijn verder gaan kijken. In de groep patiënten met uitgestelde hormoontherapie overleven na drie jaar vooral de jongere patiënten met minder comorbiditeiten. Het grootste deel van de oudere patiënten is overleden.” Daphne Luijendijk, uroloog uit het Martini Ziekenhuis vult aan: “Daarom is onderzocht of er een verschil in levensduur is voor de jongere patiënten met minder comorbiditeiten wanneer ze vroeg of uitgesteld starten met hormoontherapie. Er blijkt geen levenswinst op te treden als gevolg van vroegtijdige hormoontherapie, terwijl deze groep wel de nadelen ondervindt: cardiovasculaire aandoeningen, erectiestoornissen en meer. Voor hen is het dus misschien beter om later te starten met de hormoontherapie.” (Bron: Santeon)

Meer informatie