Wetenschappers boeken grote vooruitgang bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor ernstige ziekten, vooral kanker.

Maar, hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de behandeling van kanker, met steeds meer therapieën gericht op specifieke  tumoren, zijn de grootste successen beperkt gebleven tot enkele soorten kanker. Voor enkele van de meest voorkomende soorten kanker zijn volgens Sanofi de therapieën nog niet zo ver gevorderd.

Investeren in R&D

Om die onvervulde behoefte aan te pakken, heeft Sanofi aanzienlijke investeringen gedaan in middelen en menskracht budget voor R & D. Daarnaast bieden belangrijke overnames en samenwerkingsverbanden nieuwe technologieën en hulpmiddelen  voor het ontwikkelen van innovatieve behandelingen voor kanker.

Meer kennis van genetica

Een grotere kennis van de genetica van verschillende kankers, de opkomst van “checkpoint-remmers” die het immuunsysteem kunnen helpen het afweermechanisme van een tumor te verslaan, vergroten de mogelijkheden van behandeling. Het onderzoek breidt zich uit naar nieuwe manieren om kanker te bestrijden, evenals andere modaliteiten. Bijvoorbeeld virussen, die een manier kunnen zijn om de reactie van het immuunsysteem op een tumor te stimuleren.

Kankeronderzoek bij Sanofi

Kankeronderzoek bij Sanofi is onderverdeeld in twee hoofdgebieden:

  • Immuno-oncologie, gericht op het betrekken van het eigen immuunsysteem bij het lokaliseren en bestrijden van kanker;
  • Moleculaire oncologie, waar wetenschappers medicijnen ontwikkelen die direct aan specifieke tumoren of doelreceptoren kunnen worden toegediend.

Moleculaire oncologie

Bij moleculaire oncologie ligt de nadruk op precisiegeneeskunde. Namelijk het identificeren van de genetische mutaties in een tumor, zodat onderzoekers het medicijn kunnen matchen met de mutatie. Door toenemende kennis over het menselijk genoom, zoeken wetenschappers naar de meest informatieve biomarkers, die die mutaties identificeren, evenals nieuwe technieken om ze te repareren.

Immuno-oncologie

In immuno-oncologie gaat het om PD-1- en PD-L1-controlepuntremmers. Het betreft een klasse geneesmiddelen die bedoeld zijn om de poging van een tumor om het immuunsysteem van het lichaam te kapen, onschadelijk te maken. Veel tumoren produceren een overmatig aantal van deze controlepuntreceptoren, die in wezen een aanval van het immuunsysteem “uitschakelen”. Controlepuntremmers werken door deze receptoren te blokkeren, zodat het immuunsysteem zijn werk kan doen.

Behandeling van kanker tegen kanker

Een belangrijke ontwikkeling is de creatie van bi-specifieke en tri-specifieke antilichamen. Eiwitten die in staat zijn om behandelingen aan meerdere doelen tegelijk uit te voeren. Omdat kankers complex zijn en meerdere verdedigingsmechanismen hebben, hebben behandelingen met één doelwit vaak een beperkt en tijdelijk effect. Het vermogen om meerdere doelen aan te pakken, biedt wetenschappers een betere kans om de kanker succesvol te elimineren.

Nanobodies

Nog een ontwikkeling in antilichamen is de ontdekking van ‘nanobodies’, die een tiende van de grootte van conventionele antilichamen zijn. Omdat ze zo klein zijn, is het mogelijk om ze te koppelen, zoals kralen aan een touwtje, en hun penetratie in de micro-omgeving van de tumor te vergemakkelijken.

Door op controlepunten gebaseerde oplossingen te combineren met de ontwikkeling van antilichamen, kunnen wetenschappers niet alleen effectievere kankerbehandelingen ontwikkelen, maar ook hun toepassing effectiever beheersen.

ASCO 2019

De volgende generatie antilichamen en controlepuntremmers waren onderwerp bop de jaarlijkse vergadering van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Chicago. Zoals presentaties over combinatietherapieën die voortbouwen op PD-1 of PD-L1-remmers in een poging de responspercentages te verbeteren.

Multipel myeloom

Tijdens de ASCO deelde Sanofi de eerste gegevens van de cruciale fase III-onderzoeken van een combinatietherapie met de anti-CD38 antilichaambehandeling in ontwikkeling, die veelbelovende klinische resultaten liet zien bij gebruik in combinatie met standaardzorg voor patiënten met multipel myeloom.

Sanofi presenteerde ook samenvattingen over nieuwe orale behandelingen voor gemetastaseerde borstkanker en een anti-CEACAM-5 aanpak voor de bestrijding van niet-squameuze niet-kleincellige longkanker.

Samenwerken voor meer behandelingen

Naast inspanningen op nieuwe onderzoeksgebieden van oncologie, bouwt Sanofi voort op de bestaande therapieën en technologieën. Het werk aan nanobodies is in volle gang, evenals inspanningen die specifiek gericht zijn op hematologische indicaties, myeloom, longkanker, een interne orale oestrogeenreceptortherapie voor borstkanker. Bi-specifieke en tri-specifieke antilichamen zijn al een belangrijk platform in het laboratorium. Ook wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van nanobody-technologie.

Een van de sleutels tot het bevorderen van het onderzoek is samenwerking. Het onderzoek richt zich op het vinden van manieren om checkpoint-remmers effectiever te maken. Of T-cellen – een van de belangrijkste verdedigers van het immuunsysteem – effectiever te maken tegen tumoren, die barrières tegen hen hebben gecreëerd.

Meer informatie