Ziekenhuis VieCuri zet als eerste ziekenhuis Care Companion in bij patiënten met darmkanker. Care Companion is een online begeleidingsprogramma voor kankerpatiënten en hun naasten. Het programma is ontwikkeld door Sanofi. VieCuri leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming en het testen van een module voor patiënten met darmkanker. Al eerder ontwikkelde Sanofi deze begeleidingsprogramma’s voor mensen met borstkanker en prostaatkanker in samenwerking met het MUMC+.
 

Online begeleidingsprogramma

Het online begeleidingsprogramma Care Companion biedt de patiënt en de zorgverlener 24 uur per dag inzicht in de diagnose, het ziekteverloop, het persoonlijke behandelplan en de nazorg. Samen met ziekenhuis VieCuri heeft Sanofi het gehele zorgproces van darmkankerpatiënten vertaald naar de patiënt en voorzien van de nodige informatie om patiënten optimaal te begeleiden in het zorgpad. Deze nieuwe module in care companion en de bijbehorende informatiebrochures worden als basisset aangeboden aan andere ziekenhuizen die Care Companion willen inzetten voor begeleiding van patiënten met darmkanker.

 

Care Companion voor darmkanker

VieCuri werkt al langer met de variant voor patiënten met borstkanker en is bezig met de implementatie van de module voor patiënten met prostaatkanker. Eind oktober 2013 gaat een multidiscilplinaire team aan de slag met de nieuwe module voor patiënten met darmkanker. Coloncareverpleegkudige Wilma Klerken: “Als je de diagnose darmkanker te horen krijgt, kom je in een achtbaan terecht van onderzoeken en behandelingen en krijg je heel veel informatie. Care Companion is een interactief programma waarin de patiënt kan terugvinden waar hij/zij zich bevindt in het ziekteproces. Het programma biedt zoveel meer dan wat er nu al is.”

 

Goede voorlichting voor goede behandeling

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar: “Het past bij deze tijd om de patiënt via internet te betrekken bij zijn ziekte. Daarnaast is het essentieel om patiënten goed voor te lichten. Tijdens het spreekuur is er vaak beperkt tijd. Mensen vinden het fijn om informatie terug te lezen en even te laten bezinken. Een heldere informatieverstrekking komt de vertrouwensband tussen arts en patiënt ten goede. Dat kan alleen maar bijdragen aan het slagen van de behandeling.“

 

Care Companion voor patiënten

Care Companion laat de patiënt een overzichtelijke weergave van zijn persoonlijk zorgpad zien. Aan het zorgpad is gestructureerde informatie gekoppeld die is opgesteld door en afgestemd met het totale oncologisch behandelteam in het ziekenhuis. Met Care Companion krijgt de patiënt een beter inzicht in zijn diagnose, het ziekteverloop, het persoonlijke behandelplan en de nazorg. Het programma bevat tevens een bibliotheek met betrouwbare informatie over de aandoening en de behandeling, die op ieder gewenst moment kan worden geraadpleegd. Ook kan de patiënt informatie delen met familie, vrienden of lotgenoten.

 

Care Companion voor zorgverleners

Als zorgverlener is het mogelijk om de patiënt op afstand te monitoren op bijvoorbeeld pijn, bijwerkingen, gewicht of temperatuur. Care Companion is een flexibel systeem dat ingericht kan worden naar de wensen en behoeften van het behandelteam. Op die manier biedt het de zorgverlener ondersteuning bij primaire processen (zoals contact met patiënten, inzetten van behandelingen of doorverwijzingen naar collega zorgverleners) en werkafspraken binnen een multidisciplinair team.

Met Care Companion wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de zorgkwaliteit, zodat zorginstellingen en zorgverleners betere zorgresultaten kunnen bereiken en de patiënt betere zorgkwaliteit ervaart. Care Companion is eind 2010 geïntroduceerd voor vrouwen met borstkanker in samenwerking met het Maastricht UMC+, daarna voor mannen met prostaatkanker en nu voor patiënten met darmkanker.