Onderzoekers van Nederlandse universiteiten zetten in samenwerking met het bedrijfsleven de komende jaren nieuwe stappen in de strijd tegen kanker. Acht onderzoeksprojecten ontvangen financiering, zodat wetenschappers en bedrijven samen kunnen werken aan technische innovaties voor het voorkomen, diagnosticeren en beter behandelen van kanker.

NWO, KWF Kankerbestrijding en Topsector Life Sciences & Health steken 5,4 miljoen euro in de projecten. Betrokken bedrijven en organisaties dragen ruim 1,5 miljoen euro bij.

Technologie voor oncologie

De projecten ontvangen financiering binnen het onderzoeksprogramma Technology for Oncology II. Belangrijk in dit programma is de samenwerking tussen onderzoekers uit de oncologische en technische wereld met industriële partners. Deze combinatie moet leiden tot nieuwe doorbraken op het gebied van preventie, diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven voor (toekomstige) patiënten met kanker. De multidisciplinaire consortia hebben alle expertise in huis om de projectresultaten door te ontwikkelen en daadwerkelijk naar de kliniek te brengen.

Acht verschillende onderzoeksprojecten

De acht gehonoreerde onderzoeksprojecten focussen zich op verschillende uitdagingen:

  • Er wordt gewerkt aan een nieuwe MRI-methode waarmee veranderingen in groei en energiemetabolisme van de tumor in beeld kunnen worden gebracht. Hierdoor kan de effectiviteit van een behandeling voor de individuele patiënt al vroeg worden vastgesteld.
  • In een ander project wordt een geavanceerde laparoscoop ontwikkeld, die visualisatie van het tumorweefsel mogelijk maakt tijdens de operatie. Dit moet resulteren in minder achterblijvend tumorweefsel en minder schade aan gezond weefsel.
  • Een project heeft als doel om een zelflerend systeem te ontwikkelen voor patiënten met borstkanker. Dit systeem combineert medische data met data over functioneren in het dagelijks leven en geeft persoonlijke aanbevelingen voor kanker-gerelateerde vermoeidheid.

Meer informatie