Sanofi en Curie-Cancer, kondigden op 19 juni 2013 een driejarige samenwerking aan voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van eierstokkanker.

Het doel van de samenwerking is om opnieuw te kijken naar de basale biologie van dit type kanker. Het Curie Instituut heeft een grote collectie ingevroren tumorweefsels. Daarvan worden de biologische ‘targets’ (aangrijpingspunten) onderzocht die relevant zijn voor de effectieve behandeling van bepaalde vormen van kanker.

De kennis die oncologen en biologen van Curie-Cancer gedurende vele jaren over eierstokkanker hebben opgebouwd, wordt gecombineerd met de expertise van wetenschappers van de onderzoeks- en productontwikkelingteams van Sanofi. Door deze samenwerking verwachten Sanofi en Curie-Cancer beter inzicht te krijgen in de moleculaire veranderingen die veel soorten eierstokkanker karakteriseren, waardoor het mogelijk wordt om nieuwe werkzame geneesmiddelen te ontwerpen.

Eierstokkanker is nog steeds moeilijk te behandelen, ondanks recente vooruitgang. De belangrijkste risicofactor is de leeftijd, naast een erfelijke factor in 5-10% van de gevallen. De ziekte wordt heel vaak pas laat gediagnosticeerd. De huidige therapeutische strategie van het combineren van chirurgie en chemotherapie is effectief, maar recidieven zijn frequent en het lichaam wordt geleidelijk immuun voor medische behandeling.

Meer informatie