Het EMBRAZE Kankernetwerk vindt ‘samen beslissen’ een belangrijk thema om kwaliteit van zorg te verbeteren. Passend bij landelijke ontwikkelingen als de ‘Samen beslissen’ campagne van FMS en NPCF en ‘Beslist samen’ van de STZ ziekenhuizen. Maar hoe maak je als arts en patiënt samen de beste keuze? Daarvoor zetten vijf ziekenhuizen van dit netwerk de keuzehulp van ZorgKeuzeLab in.

Meer gelijkwaardige behandelingen

Voor mannen met gelokaliseerd prostaatkanker zijn er vaak meerdere, gelijkwaardige behandelingen mogelijk zoals actief volgen, opereren en inwendig of uitwendig bestralen. Door de patiënt actief te betrekken bij zijn behandeling, en hierover met hem in gesprek te gaan, krijgt hij de behandeling die het beste bij hem past, aldus EMBRACE.

Inzet keuzehulp

Met de inzet van de keuzehulp bij vijf EMBRAZE-partners – Amphia, Bravis ziekenhuis, ETZ, JBZ en ZorgSaam – meet het netwerk, met ondersteuning van ZorgKeuzeLab, de implementatiegraad én het effect op de behandelkeuze.

Met de resultaten vergelijken de deelnemende ziekenhuizen:

  • Participatiegraad van de patiënten én teamleden
  • Tevredenheid en feedback van patiënten over de keuzehulp
  • Tevredenheid en best practices van de teamleden
  • In hoeverre de keuzehulp de initiële voorkeur van de patiënt beïnvloedt: wat is de voorkeur van de patiënt voor en na het doorlopen van de keuzehulp.

Meer informatie