De uitkomsten van de Huidkankerdag op 21 mei 2016 bevestigen de noodzaak van preventie en controle volgens een nieuwsbericht van Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij ruim 250 bezoekers van de Huidkankerdag afgelopen zaterdag is een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.

De Huidkankerdag werd voor de vierde keer georganiseerd op initiatief van de beroepsvereniging van dermatologen en bewijst ook deze keer dat preventie en regelmatige controle noodzakelijk zijn.

Aantal gevallen huidkanker neemt toe

Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij.Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen.

Vroege opsporing en behandeling cruciaal

Vroege opsporing en behandeling zijn cruciaal voor de kans op genezing. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal in Alkmaar: “Het is belangrijk om te beseffen dat je de huid niet alleen moet beschermen als je op het strand ligt. Voor mensen die beroepsmatig veel buiten zijn, geldt ook extra alertheid. Dat betekent elke 2 a 3 uur smeren, je huid wat meer bedekken en indien mogelijk de schaduw opzoeken.”

Huidkankerdag

Tijdens de Huidkankerdag werd bezoekers uitgelegd waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook kregen bezoekers advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Meer dan 100 dermatologen controleerden de huid op verdachte plekjes.

Meer informatie