Jolanda de Vries, hoogleraar Translationele Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit, ontving de Huibregtsenprijs 2017 voor haar werk aan dendritische cel vaccins. Deze prijs wordt uitgereikt voor onderzoek dat wetenschappelijk vernieuwend is en zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.

Dendritische cellen en afweersysteem

Jolanda de Vries onderzoekt de rol van dendritische cellen in de afweer tegen verschillende vormen van kanker en de effectiviteit van dendritische celtherapie. Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in afweerreacties. Bij een infectie of ontsteking, maar ook bij kanker, ondergaan dendritische cellen een ingewikkeld rijpingsproces, waarna ze uiteindelijk in de lymfeklieren stukjes van de ziekteverwekker presenteren aan T-cellen. Dat zijn de ‘killercellen’ van het afweersysteem die dankzij de boodschap van de dendritische cellen in staat zijn kankercellen aan te vallen.

Vaccin tegen kanker

Jolanda de Vries ontwikkelde vanuit deze dendritische cellen een vaccin tegen kanker. Hiervoor worden dendritische cellen bij de patiënt afgenomen en in het laboratorium beladen met  tumoreiwitten. Deze cellen worden weer aan de patiënt gegeven, waardoor de T-cellen gericht tumorcellen gaan aanvallen. Het voordeel van deze behandeling is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt. En, omdat het om lichaamseigen cellen gaat zijn er nauwelijks bijwerkingen.

De enige ter wereld, geheel op eigen kracht

De jury van de Huibregtsenprijs benadrukte dat Jolanda de Vries momenteel de enige ter wereld is die studies met vaccins op basis van dendritische cellen bij patiënten uitvoert. Zij voert haar onderzoek op eigen kracht uit. De behandeling met natuurlijke dendritische celvaccins wordt voorlopig uit de basisverzekering vergoed. Dat is uitzonderlijk en geeft volgens de jury aan hoe uniek en belangrijk dit werk is.

Over de Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs wordt elk jaar uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag met prominenten uit de wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport onder leiding van de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Meer weten?