Oncologiegeneesmiddelen blijken een interessant doelwit voor geneesmiddelen vervalsers. De omvang van het probleem lijkt klein, maar vervalste geneesmiddelen zijn vooral in de klinische praktijk moeilijk te herkennen. Dit blijkt uit een nieuw overzichtsartikel van het RIVM in het tijdschrift The Lancet Oncology.

Het RIVM heeft onderzocht wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over vervalste oncologie geneesmiddelen. De vervalsers lijken vooral interesse te hebben in vloeibare oncologie geneesmiddelen omdat deze eenvoudig zijn na te maken. De vervalsingen kunnen veel winst opleveren en een gebrek aan werkzaamheid valt niet altijd op.

Gebrek werkzaamheid melden

Incidenten in het buitenland laten volgens RIVM zien dat ook zorgverleners het doelwit kunnen zijn van vervalsers. Om de vervalsingen te detecteren, is het rapporteren van een gebrek aan werkzaamheid of ongebruikelijke effecten bij geneesmiddelengebruik belangrijk.

Prioriteit aanpak vervalsingen

Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen prioriteit bij Sanofi. Immers, naast de schade die deze vervalsingen berokkenen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaakgeneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen.

De omvangrijke productie van nepgeneesmiddelen voedt een illegaal en vaak crimineel circuit, schaadt de duurzame ontwikkeling in de sector en brengt de veiligheid van alle betrokkenen in gevaar.

Meer informatie