Op 30 september a.s. presenteert Prof. Ronald de Wit (Erasmus MC) de resultaten van de CARD studie tijdens het Presidential Symposium III op de ESMO in Barcelona. Prof. Ronald de Wit is de internationale hoofdonderzoeker voor de CARD studie (klinisch deel).

Presentatie LBA13

Zijn presentatie maakt deel uit van een Presidential Symposium III dat die middag van 16.30 tot 18.10 uur plaatsvindt in het Barcelona Auditorium (Hall 2). De lezing, presentatienummer LBA13, vindt plaats van 17.21 – 17.33 uur.

Wat is de CARD studie?

CARD is:

 • Het eerste prospectieve onderzoek gericht op het identificeren van de beste behandelingssequentie in het geavanceerde prostaatkankerlandschap.
 • Het eerste prospectieve onderzoek naar de impact van docetaxel gebruik tussen twee AR-gerichte middelen (abiraterone, enzalutamide) op AR-gevoeligheid.
 • Een studie gericht op het identificeren van biomarkers voor respons of resistentie tegen taxanen en AR-gerichte middelen.

De CARD studie moet antwoord geven op de vraag of een cross-over tussen abiraterone en enzalutamide rationeel is dan wel dat het meer doelmatig is om in geval van vroegtijdig (binnen een jaar) falen op een van beide middelen over te gaan naar cabazitaxel. Voor meer informatie, zie DUOS website.

Deelnemende ziekenhuizen

In Nederland zijn 5 ziekenhuizen betrokken bij deze internationale CARD studie, namelijk:

 • Radboud UMC, Nijmegen
 • Amphia, Breda
 • Zuyderland MC, Heerlen
 • MST, Enschede
 • Erasmus MC, Rotterdam

Over de hoofdonderzoeker

Prof. Ronald de Wit is sinds 1990 verbonden aan het Erasmus MC Kanker Instituut. Zijn aandacht richt zich vooral op de behandeling van en onderzoek naar de medicamenteuze behandeling van urologische tumoren.

Prostaatkanker

Een van zijn aandachtsvelden zijn grote registratie studies met nieuwe medicijnen bij prostaatkanker, zowel chemotherapie als hormonale middelen. Zo coördineert hij een aantal vroeg klinische als vergelijkende studies bij prostaat-,  blaas – en nierkanker, met name op het gebied van moleculair gerichte middelen en immunotherapie.

Hij is  inhoudelijk betrokken bij internationale congressen en nascholing van zowel de Amerikaanse (ASCO) als de Europese vereniging (ESMO) voor Medische Oncologie.

Prof. Ronald de Wit is de internationale hoofdonderzoeker voor de CARD studie (klinisch deel) en zal de resultaten van dit onderzoek presenteren tijdens de ESMO 2019. (Bron: Agenda ESMO 2019)

Wat is tot nu toe bekend over sequentie studies bij prostaatkanker? Leer meer tijdens het ESMO 2019 Industry Satellite Symposium.

Sequencing Strategies in Metastatic Prostate Cancer: Revealing the Cards

Datum: Zondag 29 september, 18.30-20.00 uur
Locatie: Bilboa Auditorium, Hall 5.

Het programma is als volgt:

 • 18:30-18:35 Welkomstwoord en Introductie,
  Dr. Bertrand Tombal (Cliniques Universitaires Saint Luc, CUSL Brussel, België) en Dr. Joan Carles (Vall d’Hebron Institute of Oncology, Barcelona, Spanje)
 • 18:35-18:55 Shuffling the Cards in the Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer (mCRPC) Treatment Paradigm,
  Dr. Bertrand Tombal
 • 18:55-19:15 Raising the Stakes in Prospective Sequencing Studies in mCRPC,
  Dr. Kim Chi (BC Cancer Agency Vancouver, British Columbia, Canada)
 • 19:15-19:30 Playing the Best Hand in Sequencing Strategies for mCRPC: Retrospective and Registry Studies,
  Dr. Joan Carles
 • 19:30-19:45 An Ace in Treatment Sequencing for Metastatic Hormone Sensitive Prostate Cancer (mHSPC),
  Dr. Alicia Morgans (Northwestern University Feinberg School of Medicine Chicago, Illinois, VS)
 • 19:45-20:00 Q&A en afronding,
  Dr. Bertrand Tombal

Meer informatie

SANL.CAB.19.09.0444