Relatie voeding en darmkanker

7 oktober 2010 – Twee belangrijke onderzoeksanalyses van het wereldwijde World Cancer Research Fund(WCRF) netwerk bevestigen dat overtollig lichaamsvet en alcohol het risico op darmkanker verhogen. De eerste analyse bevestigt dat het hebben van overtollig buikvet bijzonder schadelijk is. De tweede analyse biedt aanvullend bewijs dat alcoholconsumptie het risico op darmkanker verhoogt. De analyses worden meegenomen in een update van het meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en kankerpreventie: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective.

De meest recente bevindingen bevestigen dat overtollig lichaamsvet een belangrijke risicofactor is voor darmkanker. Professor Martin Wiseman, medisch en wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, meldt dat wetenschappers van mening zijn dat na niet roken een gezond gewicht de belangrijkste rol speelt bij kankerpreventie. Daarnaast wordt het ook steeds aannemelijker dat de plaats van het lichaamsvet van belang is. Wanneer het vet vooral rond de taille zit, verhoogt dat het risico op darmkanker.
Uit de onderzoeksanalyse naar alcohol en darmkanker blijkt dat alcoholconsumptie vooral bij mannen zorgt voor een verhoogd risico op darmkanker. Zowel bij mannen als bij vrouwen verhoogt alcoholconsumptie het risico op endeldarmkanker en borstkanker.
Voor wie alcohol drinkt is het advies van het WCRF: voor mannen maximaal twee glazen alcohol per dag en vrouwen maximaal één glas.

Bron: Ziekenhuiskrant, jaargang 4, nummer 18, 29 september 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee