De Reinier Haga Groep (RHG) opende medio april jl. de deuren van een multidisciplinair centrum gespecialiseerd in prostaatkankerzorg. Binnen dit centrum werken alle betrokken specialismen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis samen in één team, één ruimte en vanuit één locatie.

Krachtenbundeling

“Deze krachtenbundeling leidt tot de beste medische zorg. Zo bieden we prostaatkankerpatiënten de beste behandeling met oog voor kwaliteit van het leven”, vertelt Martin van Rijn, bestuursvoorzitter van de RHG. Nieuwe patiënten kunnen binnen twee dagen voor een afspraak en snel-diagnostiek bij het centrum terecht.

Centralisatie operaties

Centralisatie van het aantal operaties leidt tot betere resultaten. Hierdoor is de kans op complicaties zoals incontinentie en potentiestoornissen is aanzienlijk kleiner. Daarom willen de ProstaatKankerStichting.nl (PKS) en zorgverzekeraars dat diagnostiek, behandeling en nazorg van prostaatkanker alleen nog worden uitgevoerd door multidisciplinaire teams waarin alle betrokken professionals zijn gespecialiseerd in prostaatkanker. De RHG gaat nog een stap verder met de opening van een gespecialiseerd centrum op één locatie in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, waar alle disciplines aanwezig zijn om elke dag voor prostaatkankerpatiënten te zorgen.

Da Vinci-robot

De urologen van Reinier de Graaf en het Haga Ziekenhuis opereren al enige tijd gezamenlijk met de Da Vinci-operatierobot. Vorig jaar is gestart met een nieuwe operatietechniek. Dankzij deze neuro-safe operatie hebben patiënten 50 procent minder kans op continentie- en potentiestoornissen als gevolg van een prostaatoperatie. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de gespecialiseerde Martini Klinik uit Duitsland.

Precisiediagnostiek

Precisiediagnostiek wordt steeds belangrijker voor het stellen van een nauwkeurige diagnose en het kunnen bepalen van de juiste behandeling, aldus de Reinier Haga groep. De MRI-scan en weefselbiopten spelen hier een steeds belangrijke rol. Deze specialistische MRI-techniek maakt het mogelijk om gerichter biopten te nemen en zo een eventuele tumor beter te vinden. Deze techniek -de zogenaamde PI-RADS techniek- is ontwikkeld door professor Jelle Barentsz van het Radboudumc Prostaat MRI Refrentie/ Expertise Centrum (PMRC). Op dit moment worden extra radiologen door het Radboudumc opgeleid in het beoordelen van de MRI’s volgens deze techniek.

Minimumnorm prostaatverwijdering

Alle grote zorgverzekeraars volgen vanaf 2019 de verhoging van de minimumnorm voor prostaatverwijderingen. Dat betekent dat ziekenhuizen minimaal 100 prostaatoperaties per jaar moeten uitvoeren zodat kwaliteit van de behandelingen steeds hoger wordt.

Meer informatie