Bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en een aanzienlijk deel van hen ervaart klachten door de kanker en behandelingen. Bijvoorbeeld chronische vermoeidheid en angst voor terugkeer van de kanker.
De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn groot. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben voor het eerst deze klachten en de omvang ervan omschreven in het rapport ‘Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker’.
Klachten
Zo’n kwart van de patiënten heeft last van ernstige vermoeidheid. Dat is bijna twee keer zoveel als in de algemene bevolking. Ook lang na de behandeling ervaren mensen nog ernstige vermoeidheid: tien jaar na de diagnose is een op de vijf nog zeer vermoeid. Zij hebben ook een groter risico op angst, depressie en pijnklachten.
Veel mensen die behandeld zijn met chemotherapie hebben tintelende handen of voeten door zenuwschade (neuropathie).
Financiële zorgen
Een derde van alle overlevers van kanker wordt niet geaccepteerd voor een hypotheek. Van de patiënten onder de 35 jaar heeft zelfs bijna de helft problemen bij het afsluiten van een hypotheek. Na kanker werken mensen vaak minder, of stoppen helemaal. Kanker heeft mede daardoor ook financiële gevolgen.
Nazorg nodig
Nazorg kan helpen om de klachten na kanker te verminderen, of om te leren hiermee om te gaan. Maar, vaak krijgt de patiënt geen aanbod voor nazorg. Vier op de tien mensen die kanker heeft of de ziekte overleefde, heeft van hun behandelaars géén informatie gehad over ondersteunende zorg.
De zorg na kanker schiet tekort volgens IKNL-directeur en bloedkanker expert Peter Huijgens in het AD. “We houden te snel op met behandelen en moeten die patiënten meer helpen om weer aan de bak te komen.”
Taskforce Cancer Survivorship
De Taskforce Cancer Survivorship van zorgprofessionals, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers en beleidsmakers werkt aan een actieplan om de zorg voor gevolgen van kanker te integreren in de medische behandeling. En om maatschappelijke aandacht te vragen voor klachten na kanker.
Stijging in overleving
Door een stijging in overleving, gecombineerd met een toename in het aantal mensen dat kanker krijgt, zijn er steeds meer mensen die leven met of na kanker. Meer dan 800.000 mensen hebben in de afgelopen twintig jaar een diagnose kanker gehad, dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. Onderstaande grafiek (bron IKNL) laat zien dat steeds meer mensen langer leven na de diagnose kanker (5, 10, 15 en 20 jaar – prevalentie).
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht IKNL, 12 april 2019
- Link naar rapport, download –Kankerzorg in beeld, over leven met en na kanker, IKNL & NFK, 2019.
- Nieuwsbericht AD, 12 april 2019
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 3 januari 2019 –Symposium behandeling psychologische klachten kanker
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 24 juni 2018 –Schildklierkanker heeft grotere impact op jonge overlevenden