Radboud krijgt kankercentrum

2 februari 2010UMC St Radboud in Nijmegen opent in 2013 als eerste academische ziekenhuis in Nederland een oncologisch centrum. Hier komt alle zorg samen voor kankerpatiënten, ongeacht de soort kanker die ze hebben. Het Radboudziekenhuis is met jaarlijks 20.000 kankerpatiënten een van de grootste kankercentra in Nederland.

Nu worden de patiënten per ziekenhuisafdeling geholpen. Door hen in een ‘centrumgebouw’ bij elkaar te brengen, denkt de Radboud beter en gestroomlijnder te kunnen werken.

Het gaat om verpleegafdelingen, maar ook poliklinieken en dagbehandelingen. De nieuwe vleugel komt op het terrein van het huidige ziekenhuis.

In totaal zijn 34 afdelingen van het Radboudziekenhuis bij de vorming van het nieuwe centrum betrokken. Nieuw is de ‘keteneigenaar’. "Dat is de persoon die het medische proces rondom de patiënt bewaakt. Hij krijgt het mandaat om bijvoorbeeld iemand die met spoed voor een operatie in aanmerking komt, bovenaan de wachtlijst te plaatsen", zegt Han van Krieken, voorzitter van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie.

Kankerpatiënten krijgen eveneens een gespecialiseerd verpleegkundige als vast aanspreekpunt.

(Bron: de Gelderlander, 2 februari 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee