QALY methode levert gevaarlijk gebrekkig advies

28 januari 2013

28 januari 2013
 

De methode die de NHS (National Health Service) gebruikt voor de beoordeling van vergoeding van geneesmiddelen is "gevaarlijk gebrekkig en zou moeten worden verlaten". Dit staat in een studie gefinancierd door de Europese Commissie, naar het systeem dat onder meer wordt gebruikt door NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence). "De methode houdt geen rekening met de verschillende visies van mensen op ziekte en invaliditeit en de manier waarop zij omgaan met risico’s."

QALY is gevaarlijk gebrekkig

Het rapport spreekt van "grote flaters" in de manier waarop organen als NICE adviseren over het toegankelijk maken van behandelingen via gezondheidszorgsystemen. Om voor Engeland en Wales de waarde van een nieuwe medicamenteuze behandeling te beoordelen, gebruikt NICE sinds 1999 de QALY methode (quality-adjusted life years). Het Scottish Medicines Consortium gebruikt een gelijksoortig systeem, net als Canada en Australië. Verschillende Europese landen overwegen om het NICE-systeem over te nemen.

De QALY-‘formule’ weegt de kosten voor het gebruik van een geneesmiddel gedurende een jaar tegen de verbetering en verlenging van iemands leven. Als een behandeling meer dan £20.000-30.000 per QALY kost, wordt het doorgaans niet kosteneffectief bevonden door NICE.

"De QALY is geen wetenschappelijke manier om geneesmiddelen te classificeren of the prioriteren, wiskundig gezien is het gebrekkig,” aldus de hoofdonderzoeker Ariel Beresniak van het European Consortium in Healthcare Outcomes (ECHOUTCOME). "NICE heeft negatieve adviezen gegeven over veel geneesmiddelen die een grote innovatie zijn, en heeft zich daarbij gebaseerd op arbitraire incrementele kosten per QALY." Het consortium concludeert dat de QALY vervangen zou moeten worden dooor een meer flexibele, toegespritste benadering.

Liever kosten/baten analyse

De onderzoekers analyseerden de resultaten van een gedetailleerde enquête waaraan meer dan 1300 respondenten hebben meegewerkt, waaronder 301 uit Groot Brittannië. Niet alleen zagen zij verschillende visies van mensen op ziekte en invaliditeit en de manier waarop zij omgaan met risico’s. Ze vonden ook dat de bereidheid van mensen om resterende levensjaren op te offeren voor een betere gezondheid sterk varieerde. Zo gaf 75% van de respondenten aan dat ze liever 15 jaar in een rolstoel wilde leven dan eerder overlijden; 29% zou liever eerder doodgaan dan 15 jaar in een rolstoel doorbrengen. De onderzoekers raden aan om een kosten/baten benadering te kiezen, zoals: hoeveel remissies een geneesmiddel kan bewerkstelligen of hoe vaak kan het terugval voorkomen? 

Nog geen alternatief

In reactie op het rapport gaf een vertegenwoordiger van NICE aan: “Wij hebben een methode nodig die even goed bij alle ziekten en aandoeningen kan worden toegepast. De QALY is de beste methode die ons in staat stelt om dat te doen."

John Cairns, professor Health Economics aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en al 10 jaar lid van het NICE beoordelingscomité: "QALYs zijn zeker niet perfect en we zouden moeten kijken naar betere manieren om besluitvorming te adviseren.”

Dr Andrew Walker, econoom aan de University of Glasgow, met 10 jaar beoordelingservaring in het Scottish Medicines Consortium: "Ik ben perplex dat er drie jaar en één miljoen euro voor nodig was om vast te stellen wat we al lang weten, namelijk dat de QALY niet perfect is. Als we meer willen uitgeven aan oncolytica, dan moet het ergens anders vandaan komen.”

Meer informatie

ECHOUTCOME (European Consortium in Healthcare Outcomes and Cost-Benefit research) bestaat uit experts in gezondheidszorg, wiskunde en economie, afkomstig van:

  • Data Mining International (Zwitserland – Project leider),
  • Universiteit van Bocconi (Italië)
  • Vrije Universiteit van Brussel (België)
  • Société Française en Economie de la Santé (Frankrijk)
  • Cyklad Group (Frankrijk)
  • Lyon Ingénierie Projets (Frankrijk)
  • Universiteit Claude Bernard (Frankrijk)
Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee