Start bouw protonenkliniek in Delft definitief, protonentherapie per 2017 beschikbaar in Nederland, aldus de kop van het persbericht van het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) op 26 februari 2015.

Bouw start in mei

De bouw van het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) start in mei. Dat maakten initiatiefnemers Erasmus MC, LUMC en TU Delft bekend. Het centrum voor protonentherapie wordt in Delft gebouwd en zal in 2017 haar deuren openen.

Protonentherapie wordt in het buitenland al volop toegepast voor de behandeling van kanker. Nu komt de therapie ook in Nederland beschikbaar. Prof.dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC is verheugd: “Kwetsbare patiënten moeten nu nog naar het buitenland reizen voor protonentherapie, met alle hoge kosten en problemen van dien. Daar gaat nu verandering in komen.”

Minder schade

Het belangrijkste voordeel van radiotherapie met protonen is dat tumoren veel gerichter worden aangepakt, met minder schade aan het omringende weefsel. Voor sommige kankersoorten, bijvoorbeeld rond het oog, het hoofd/hals-gebied, de hersenen en vermoedelijk ook de alvleesklier, is precieze bestraling belangrijk. Ingrijpende bijwerkingen kunnen met deze behandeling voorkomen worden.

Verdere verbeteringen

De Minister van VWS besloot in 2013 de therapie voor 2.200 Nederlandse patiënten per jaar in de verzekerde zorg op te nemen, van wie HollandPTC er 600 zal kunnen behandelen. Een grootschalig klinisch-wetenschappelijk onderzoek naar verdere verbeteringen in de therapie is al gestart zowel klinisch, als op technologisch gebieden.”

Ook UMCG wil starten met bouwen

Ook in Groningen wordt met de bouw van een protonenkliniek gestart. “Als de zorgverzekeraars niet ophouden met hun vertragingstactieken tegen kankerbestraling met protonen gaat het UMC Groningen zelf beginnen met de bouw,” aldus bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG in een interview met het Dagblad van het Noorden. Het UMCG is al tien jaar bezig met plannen om een bestralingscentrum met de nieuwe techniek te bouwen. De minister heeft een vergunning gegeven voor vier protonencentra in Nederland. Maar de zorgverzekeraars hebben afgesproken dat één eerst genoeg is. Het UMCG is daarom in gesprek met investeringsmaatschappijen om de bouw van de kliniek te realiseren.

Meer informatie