Prognose bijzondere vorm van huidkanker minder somber

19 februari 2010 – De prognose van patiënten met een vorm van zeldzame huidkanker, dermatofibrosarcoma protuberans genaamd, is aanzienlijk minder somber dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van oncologisch chirurgen en radiotherapeuten van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder leiding van chirurg Harald Hoekstra. Zij publiceren over hun bevindingen in het vakblad European Journal of Surgical Oncology.
  
Dermatofibrosarcoma protuberans is een zeer zeldzame huidtumor, die vooral voorkomt bij adolescenten en jong volwassen. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijftig patiënten deze bijzondere vorm van huidkanker vastgesteld. De huidtumor wordt vaak door patiënt en arts niet als kwaadaardige huidtumor onderkend. Patiënten worden daarom pas met vergevorderde lokale tumorgroei doorverwezen voor een chirurgische behandeling. Na een chirurgische verwijdering blijft de kans groot op het lokaal terugkeren van de tumor.

In het nummer van de European Journal of Surgical Oncology publiceren de chirurg-oncologen en radiotherapeuten van het UMCG de behandelingsresultaten van patiënten met deze vorm van huidkanker van de afgelopen 40 jaar. Het blijkt nu dat de prognose aanzienlijk minder somber is dan voorheen werd verondersteld. Bij geen van de patiënten die voor het eerst voor een dermatofibrosarcoom in het UMCG werden behandeld keerde de ziekte terug of ontwikkelden zich uitzaaiingen. De patiënten zijn behandeld met een chirurgische ingreep, eventueel gecombineerd met aanvullende radiotherapie. De onderzoekers volgden de patiënten tot ruim tachtig maanden na hun ingreep. Deze resultaten zijn zeer opmerkelijk. Tot nu toe werd verondersteld dat de ziekte bij zeker twintig procent van de patiënten terugkwam.

De gecombineerde behandeling van ruime plaatselijke ingreep bij de gezond ogende huid en de onderliggende peesvlies, eventueel gecombineerd met aanvullende bestraling, geeft een volledige kans op genezing. Het onderzoek stelt de prognose van deze zeer bijzondere vorm van kanker in een ander daglicht.
 
(Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG,16 februari 2010)

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee