Vier ziekenhuizen starten een proef tegen medicijnverspilling. Ongebruikte kankermedicijnen krijgen een extra verzegeling en temperatuursensoren waardoor ze een tweede keer gebruikt kunnen worden. Daarmee hopen de ziekenhuizen op jaarbasis € 1,5 miljoen te besparen.

Geneesmiddelen in prullenbak

Initiatiefnemer is Charlotte Bekker, verbonden aan het Radboud umc, één van de ziekenhuizen die deelneemt aan het onderzoek. Uit eerdere inventarisatie van Bekker blijkt dat 40% van de verspilling is te voorkomen. Door dure medicijnen bijvoorbeeld voor een veel kortere periode te verstrekken en deze bij de patiënt thuis af te leveren. Veel medicatie blijft nu om allerlei redenen ongebruikt. Bekker schat in dat jaarlijks voor € 100 miljoen aan ongebruikte medicijnen in de prullenbak belanden.

Speciale verpakkingen

De huidige wetgeving staat hergebruik van geneesmiddelen niet toe. Het risico dat een geneesmiddel niet meer goed werkt of niet behoorlijk is opgeslagen in een thuissituatie wordt te groot geacht. De onderzoekers hebben een oplossing gevonden. Zij hebben speciale verpakkingen ontwikkeld voor kankermedicijnen die direct aangeven of de verpakking nog helemaal dicht is. Temperatuursensoren in de verpakking waarschuwen als een geneesmiddel te warm of te koud is bewaard. Na controle in de apotheek kunnen deze kostbare medicijnen dan veilig aan een andere patiënt worden verstrekt.

Uitzondering in wetgeving

Het Radboud UMC wil komend najaar starten met het hergebruiken van kankermedicijnen en heeft hiervoor een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.

Meer informatie