Op 18 november vond virtueel de finale plaats van de Onco Care Challenge 2020. Het Prinses Máxima Centrum won met haar project ‘Infuuts’, dat zich richt op het stimuleren van de motorische ontwikkeling van kinderen met kanker. Met een sterk betoog wist het ziekenhuis de jury te overtuigen en won de prijs van €5.000 om het project uit te voeren. Ook de twee andere genomineerde projecten werden tijdens de finale gepresenteerd om zo uitwisseling van ideeën ter verbetering van de oncologische zorg te stimuleren.

De INFUUTS

Kinderen zijn vaak lange tijd in het Prinses Máxima Centrum (PMC) opgenomen. Voor de motorische ontwikkeling is het erg belangrijk dat kinderen met kanker, net als gezonde kinderen, zoveel mogelijk spelen en bewegen. Zorgverleners uit het PMC en medisch technologen uit het UMC Utrecht hebben een prototype van een kinderfiets gemaakt die een infuuspaal kan voortbewegen: de INFUUTS. De fiets draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen tijdens hun ziekenhuisopname. Daarnaast geeft het natuurlijk ook afleiding en brengt zo wat plezier voor de kinderen.

Genomineerden

Om uitwisseling van ideeën ter verbetering van de oncologische zorg te stimuleren, werden ook de twee andere genomineerde projecten tijdens de finale gepresenteerd. De tweede prijs werd ook gewonnen door het Prinses Máxima Centrum met ‘’Mondverzorging bij kinderen met kanker”, een project dat zich richt op het verbeteren van mondverzorging bij kinderen die chemo en/of radiotherapie ondergaan. De derde prijs ging naar het Maastricht UMC met het project “Uitnodigend, stimulerend en motiverend! Beweegt u met ons mee?” over het optimaliseren van de fysieke en mentale gesteldheid van hemato-oncologische patiënten gedurende de ziekenhuisopname.

In 2019 werd de Onco Care Challenge gewonnen door het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis met het project ‘Angst aanpakken is niet eng’.

Verzamelen verbeteringen oncologische zorg

Zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen rond de oncologische zorg en denken vaak in oplossingen om de patiëntenzorg te verbeteren. Met de Onco Care Challenge biedt Sanofi een podium voor het uitwisselen van deze ideeën. Een jury van experts kiest het meest innovatieve project dat een aantoonbare bijdrage levert aan de verbetering van oncologische zorg op maat. Dit project wordt door Sanofi ondersteund om samen met de zorgverleners de zorg rond oncologie extra aandacht te geven en te verbeteren.

Meer informatie