Vanaf medio september wordt in het OLVG in Amsterdam de chemotherapie van patiënten niet meer bereid door apothekersassistenten maar door een cytostaticarobot. Met deze geavanceerde robot wordt de bereiding van chemo nog nauwkeuriger en veiliger. OLVG is het eerste ziekenhuis in de Benelux en één van de vijftig ziekenhuizen wereldwijd die met deze innovatie gaat werken.

Bereiding chemo

Het bereiden van chemo is een arbeidsintensieve klus en vergt zeer veel nauwkeurigheid. Tot nu toe werd dit dagelijks gedaan door de apothekersassistenten. De robot kan het werk grotendeels overnemen waardoor de assistenten meer tijd krijgen voor complexere bereidingen.

Werking robot

Ziekenhuisapotheker Mirjam Crul over de nieuwe aanpak: “De robot werkt ‘gravimetrisch’. Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning.”

Training apothekersassistenten en apothekers

Voor de apothekersassistenten en apothekers in het OLVG betekent de komst van de robot een andere manier van werken. Afgelopen maanden hebben de assistenten een intensieve training gevolgd. Apothekersassistente Karima Chichaoui: “Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd. De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen.”

Meer informatie