ProstaatKankerStichting.nl ontwikkelde met NFK en Pharos praatkaarten voor oncologieverpleegkundigen. Deze kaarten helpen verpleegkundigen om mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen uitleg te geven over prostaatkanker.

Training

Voordat de verpleegkundigen de praatkaarten gaan gebruiken krijgen ze een training. In deze training van Pharos leren de deelnemers hoe ze laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden kunnen herkennen.

Praatkaarten als hulpmiddel

Deze praatkaarten ondersteunen oncologieverpleegkundigen bij de uitleg over prostaatkanker, de behandelingen en gevolgen. Ze zijn geschikt om te gebruiken in de communicatie met mensen die beperkt gezondheidsvaardig zijn. Het taalniveau is aangepast, de uitleg wordt ondersteund met passende tekeningen.

Beperkt gezondheidsvaardig

1 op de 3 Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid of zorg te vinden, te begrijpen en te beoordelen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Deze mensen zijn beperkt gezondheidsvaardig. Een groot deel van hen heeft zoveel moeite met lezen en schrijven, dat het hun hindert in het dagelijks leven.

Meer informatie