Als het aan de nieuwe wetenschappelijke directeur van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, Hans Clevers, ligt, groeit dit ziekenhuis uit tot een van de grootste ter wereld op het gebied van kinderoncologie. Zo luidt de strekking van zijn interview in FD op 15 januari 2016.

Het Prinses Maxima Centrum is een nationaal ziekenhuis voor de behandeling van kinderen met kanker. Aan het ziekenhuis is een onderzoeksinstituut met honderden wetenschappers gekoppeld. Een unieke en veelbelovende setting in Europa volgens Clevers.

Internationale samenwerking

Jaarlijks krijgen 550 kinderen kanker. Driekwart daarvan geneest nu al. Een op de vier kinderen geneest nog niet. Clevers vertelt dat er grote winst is geboekt bij kinderen met leukemie, bloedkanker. “Bij vaste tumoren is helaas veel minder vooruitgang. Het gaat om heel zeldzame tumoren die bij slechts twee of drie patiënten per jaar voorkomen. Het is voor één ziekenhuis ondoenlijk daar onderzoek naar te doen. Ons Maxima Centrum maakt daarin meteen al een grote slag op nationaal niveau, maar zal ook een spil moeten worden van internationale samenwerking. We willen van al die kinderen het materiaal krijgen voor verder onderzoek.” (Bron: FD)

Hoopgevende ontwikkelingen

Clevers verwacht baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van (kinder)oncologie. Tot voor kort kwamen er enkele nieuwe kankermiddelen per jaar beschikbaar. “Door spectaculaire ontwikkeling in de biotechnologie staan nu honderden nieuwe medicijnen op punt van doorbreken. Daar zitten zeer goede medicijnen tussen.” Het Prinses Maxima Centrumzal daar mede aan bijdragen.

Lees hier het interview met Hans Clevers in het FD.

Meer informatie