Het bevolkingsonderzoek spoort in Nederland duizenden gevallen van darmkanker op en weet op termijn 1 op de 3 sterfgevallen van deze ziekte te voorkomen. Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken, pleiten de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en artsen voor het vervroegen van de deelnameleeftijd naar 50 jaar. Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig in te voeren.

Nu vanaf 55 jaar

Van 2014 tot en met 2019 zijn alle Nederlanders tussen de 55 en 74 jaar door het RIVM uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Met een deelnamegraad van 72 procent is Nederland internationaal koploper deelname bevolkingsonderzoek. Er zijn er duizenden gevallen van darmkanker opgespoord en veel leed voorkomen. Voor de MLDS is dit een  ideale basis om vroege opsporing nog effectiever te maken. Een mogelijkheid is de leeftijdsgrens verlagen naar 50 jaar. Op basis van eerdere onderzoeken blijkt dat daarmee meer mensen met darmkanker worden opgespoord. Daarnaast zijn de kosten voor een ontlastingstest waarmee darmkanker wordt opgespoord relatief laag.

Europese richtlijn

Volgens de Europese richtlijn begint een bevolkingsonderzoek op 50-jarige leeftijd. Prof. Dr. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC: “Bij de invoering van het bevolkingsonderzoek is van de Europese richtlijn afgeweken. Belangrijke reden daarvoor was dat destijds de capaciteit van de coloscopiecentra onvoldoende was om ook de groep van 50 – 55 jarigen te screenen. Doordat er extra artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid kunnen we de extra coloscopieën nu echter goed aan. Alle reden om nu de leeftijdsgrens te verlagen.”

Darmkanker

In 2018 kregen meer dan 14.000 mensen de diagnose darmkanker. Dagelijks zijn dat 40 mensen. In 56% van de gevallen betrof het een man. In 2018 overleden er 5038 mensen aan de ziekte. Dat zijn  14 doden per dag. Het bevolkingsonderzoek werd in 2014 ingevoerd. Het RIVM verwacht dat in de toekomst 1 op de 3 sterfgevallen voorkomen kan worden, en 1 op de 5 kankers eerder wordt opgespoord.

Meer informatie