Schildklier Organisatie Nederland (SON) wil dat álle mensen met schildklierkanker recht hebben op de best mogelijke zorg: expertzorg. Daarom publiceren zij hun visiedocument ‘Expertzorg voor schildklierkanker’.

Visie toekomstige zorg schildklierkanker

In het visiedocument zet SON uiteen waarom expertzorg voor schildklierkanker noodzakelijk is en hoe dit er uit moet zien vanuit het perspectief van ervaringsdeskundige schildklierkankerpatiënten. Hiermee wil SON bijdragen aan ontwikkelingen om in Nederland de best mogelijke en toekomstbestendige zorg voor schildklierkanker te realiseren.

Welke expertise is waar beschikbaar?

Voor patiënten moet duidelijk zijn waar goede schildklierkankerzorg te vinden is. Dit betekent dat er transparantie moet komen over de behandelingen voor schildklierkanker, zodat er openbare informatie is over welke expertise/kennis waar aanwezig is. Alleen op die manier kunnen patiënten een weloverwogen keuze maken voor een ziekenhuis dat past bij hun ziekte en hun situatie.

Concentratie van zorg is noodzakelijk

De zorg voor schildklierkankerpatiënten verspreid is over een groot aantal ziekenhuizen. SON streeft naar verdere concentratie van de zorg voor schildklierkankerpatiënten in Nederland, bij voorkeur in een beperkt aantal (academische/topklinische) expertziekenhuizen en professionele medische expertnetwerken van ziekenhuizen in een regio.

Incidentie schildklierkanker

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 700 mensen een vorm van schildklierkanker. Papillaire en folliculaire schildklierkanker zijn de meest voorkomende vormen (85-90% van alle schildklierkankers) gevolgd door anaplastisch en medullair schildkliercarcinoom. (Bron: IKNL – NKR)

Meer informatie