30 mei 2014

Op 31 mei neemt  oncoloog Bob Pinedo, emeritus hoogleraar van VUmc, in Chicago de David A. Karnofsky Memorial Award 2014 in ontvangst. Hiermee eert de American Society of Clinical Oncology (ASCO) Pinedo voor zijn grensverleggende onderzoekswerk aan kanker. Pinedo is de grondlegger van VUmc Cancer Center Amsterdam.

De ASCO prijst Pinedo voor belangrijke ontdekkingen binnen de biologie van kanker en de werking van geneesmiddelen in de patiënt. "Dit is de belangrijkste internationale oncologieprijs die ik ooit heb gekregen," zegt Pinedo in een reactie. "Het is een erkenning van mijn creativiteit en het succes van ons translationele onderzoek." Pinedo is pas de derde niet-Amerikaan die de award krijgt in veertig jaar.

Brug fundamenteel onderzoek en klinische oncologie

In zijn lange carrière heeft Pinedo steeds geprobeerd om de brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de klinische oncologie, onderzoek aan de patiënt. "Die twee moeten altijd hand in hand gaan. Dat is dé manier om van vastgeroeste ideeën naar werkelijk nieuwe therapieën te gaan."

Grondlegger VUmc Cancer Center Amsterdam

Bob Pinedo is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA), waar onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar zitten om de kruisbestuiving te bevorderen. Niet alleen kwam dit concept van Pinedo, hij bracht ook de vele vermogende donateurs bij elkaar, zodat het VUmc Cancer Center Amsterdam werkelijkheid kon worden.

In een reactie zegt hoogleraar medische oncologie Henk Verheul, tevens onderzoeksdirecteur van VUmc CCA: "Bob Pinedo heeft mij en de andere collega’s bij VUmc in leven en werken laten zien dat zorg voor de patiënt en onderzoek naar de verbetering van de behandeling van kanker onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Terecht heeft hij altijd gezegd dat je van iedere patiënt kunt en moet proberen te leren hoe het beter kan."

Nanopoli

Hoewel hij formeel met pensioen is, is Pinedo nog steeds actief als arts en onderzoeker. Op Curaçao, zijn geboortegrond, heeft hij een centrum opgezet voor de vroege detectie van borst- en baarmoederhalskanker. Aan de Universiteit Twente werkt hij aan de zogeheten nanopil, een elektronisch apparaatje dat in het spijsverteringskanaal op zoek gaat naar stoffen die darmkanker in een vroeg stadium aankondigen.

Meer informatie