Patiëntenwijzers voor meest passende kankerzorg

21 november 2013 – De samenwerkende Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben nieuwe Patiëntenwijzers ontwikkeld voor maagkanker, longkanker en blaaskanker. Via deze webtools kan een patiënt zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij hem past.

Een patiënt is gebaat bij goede kankerzorg. Maar waar moet je op letten en hoe vind je een ziekenhuis dat bij je past? De Patiëntenwijzers maken de verschillen tussen de ziekenhuizen zichtbaar. De Patiëntenwijzers voor maag-, long-, en blaaskanker zijn een mooie aanvulling op de eerder gelanceerde Patiëntenwijzers. Ook voor deze vormen van kanker kunnen patiënten nu op een overzichtelijke manier informatie vinden over bijvoorbeeld de teamsamenstelling en behandelmogelijkheden in een bepaald ziekenhuis.

 

Waardering patiënten

De kankerpatiëntenbeweging roept mensen met kanker op hun ervaringen met een ziekenhuis te delen. Zij kunnen op Zorgkaart Nederland een waardering geven aan het ziekenhuis waar zij zijn geweest. Op die manier kunnen zij toekomstige patiënten helpen bij het maken van een keuze. Vanaf januari 2014 maakt NFK deze waarderingen voor de maag-, long- en blaaskankerzorg zichtbaar in de nieuwe Patiëntenwijzers. De Patiëntenwijzers maken patiënten bewust(er) van wat zij mogen verwachten van de kankerzorg en ondersteunen bij een keuze voor een ziekenhuis. Tegelijkertijd verbeteren ziekenhuizen sneller hun zorg. Dit omdat de Patiëntenwijzers online zichtbaar maken aan welke criteria ziekenhuizen voldoen en welke niet.

 

Samenwerking met NPCF en Zorgkaart Nederland

De Patiëntenwijzers maag-, long- en blaaskanker zijn ontwikkeld door Vereniging Waterloop, Longkanker Nederland en de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), in samenwerking met Zorgkaart Nederland, patiëntenfederatie NPCF, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Er is gebruik gemaakt van de beschikbare kwaliteitsinformatie van het Kwaliteitsinstituut (Zichtbare Zorg). Ziekenhuizen zijn verplicht jaarlijks kwaliteitsinformatie aan te leveren bij dit instituut aan de hand van indicatoren die eerder zijn opgesteld door onder meer vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen (artsen en verpleegkundigen) en patiëntenorganisaties. De Patiëntenwijzers maken deze gegevens beschikbaar voor een breed publiek.

 

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee