15 mei 2015

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) vermoedt dat ziekenhuizen steeds minder in staat zijn patiënten met kanker waarvoor een dure behandeling vereist is, de behandeling te geven die ze nodig hebben. Artsen van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis krijgen steeds vaker patiënten doorverwezen die hierdoor te laat of helemaal niet de juiste behandeling krijgen. Om deze signalen te kunnen onderbouwen, is het instituut recent gestart met het registreren van dit soort verwijzingen.

Nieuwe behandelingen niet vergoed

De laatste jaren zijn dankzij wetenschappelijk onderzoek veel nieuwe behandelingen voor verschillende tumorsoorten beschikbaar gekomen of gaan in de nabije toekomst beschikbaar komen. Dit zijn veelal kostbare behandelingen waarvoor ziekenhuizen beperkte of soms zelfs geen vergoeding krijgen. Het vergoedingssysteem dat met zorgverzekeraars wordt afgesproken is vaak zo krap dat steeds meer ziekenhuizen in de financiële problemen kunnen komen als zij (te veel) patiënten met kanker behandelen. Daarnaast moet het prijsbeleid van de farmaceutische industrie voor dure geneesmiddelen kritisch bekeken worden. Aldus het AVL.

Het AVL- bestuur vindt dat de patiënten die zich melden bij het Antoni van Leeuwenhoek en een dure behandeling nodig hebben, deze moeten krijgen. Om als ziekenhuis niet in financiële problemen te raken, zijn wel maatregelen nodig. Lid van de Raad van Bestuur Wim van Harten ziet als mogelijke oplossing voor de korte termijn een overheveling van budgetten. Lees over de maatregelen het nieuwsbericht van AVL. 

Meer informatie