Patiënten met zowel kanker als diabetes ervaren een lagere kwaliteit van leven en hebben meer last van allerlei bijkomende klachten. Ook hebben deze patiënten een 30 procent hogere kans om te overlijden. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Pauline Vissers vrijdag 22 januari 2016 promoveerde aan Tilburg University.

Toename patiënten met kanker én diabetes

Het aantal patiënten met kanker én diabetes is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Circa één op vijf patiënten heeft ook diabetes op het moment dat de diagnose kanker wordt gesteld. Het onderzoek van Pauline Vissers laat zien dat patiënten met kanker en diabetes een minder goede kwaliteit van leven ervaren en meer klachten rapporteren dan patiënten met één van beide ziekten of mensen zonder deze ziekten.

Leefstijl

Vooral lichamelijk functioneren, algemene kwaliteit van leven en vermoeidheid waren slechter bij patiënten met kanker én diabetes. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat kankerpatiënten met diabetes minder lichamelijk actief zijn en vaker te maken hebben met overgewicht en andere, chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Met name deze leefstijlfactoren en bijkomende ziekten bleken de slechtere kwaliteit van leven te verklaren bij de mensen met kanker én diabetes.

Eerder onderzoek toonde dat kankerpatiënten mét diabetes een 30 procent hogere kans hebben om te overlijden vergeleken met kankerpatiënten zonder diabetes. De invloed van de leefstijl op de overleving van deze patiënten bleef in deze studies echter grotendeels buiten beeld. Uit een deelstudie die Pauline Vissers uitvoerde, blijkt dat een ongezondere leefstijl geen verklaring oplevert voor de slechtere overlevingskansen van kankerpatiënten met diabetes ten opzichte van kankerpatiënten zonder diabetes.

Meer informatie