De prognose van patiënten met een dun melanoom (Breslow-dikte 1 mm) is meestal uitstekend. Desondanks kunnen sommige patiënten sterven aan de gevolgen van een dun melanoom. Daarom moeten  deze patiënten beter gestratificeerd worden in hoog of laag risico. Dat heeft namelijk diagnostische en therapeutische consequenties in tijden van gepersonaliseerde zorg. Aldus Loes Hollestein (Erasmus MC, IKNL) en Tamar Nijsten (Erasmus MC) in de British Journal of Dermatology.

Zij reageren op een studie van Isaksson et al. waarin de melanoomspecifieke overleving is onderzocht onder 30.000 Zweedse patiënten met een dun melanoom.

Schildwachtklierprocedure

Op dit moment wordt een schildwachtklierprocedure aanbevolen bij melanoom stadium IB en hoger. Maar, er kan ook sterfte optreden door zeer dunne melanomen, onder 0,6 mm. Slechts 4% van alle patiënten met een dun melanoom kreeg een biopsie van de schildwachtklier. De uitslag van deze schildwachtklierprocedure kan in specifieke subgroepen patiënten leiden tot ophoging van het stadium, waardoor zij in aanmerking komen voor adjuvante immunotherapie. Dat kan vervolgens invloed hebben op hun lange termijn overleving.

Genexpressieprofielen

Daarnaast kunnen genexpressieprofielen van het primaire melanoom mogelijk worden gebruikt als leidraad voor de besluitvorming rond de schildwachtklierprocedure en voor het identificeren van patiënten die baat kunnen hebben bij adjuvante therapie.

Hoog risico beter identificeren

IKNL werkt momenteel samen met Erasmus MC en SkylineDx in een consortium om een genexpressieprofiel te ontwikkelen om patiënten binnen stadium I en II melanomen met een hoogrisico beter te kunnen identificeren. Met deze profielen kan een acceptabele risico/voordeel afweging haalbaar worden voor patiënten met lagere stadia melanomen met een hoogrisico, zonder alle patiënten bloot te stellen aan adjuvante therapie.

Lees het hele bericht op www.iknl.nl

Meer informatie