Patiëntenprijs voor longarts Rob van Klaveren Erasmus MC

8 december 2010 – Dr. Rob van Klaveren, longarts-oncoloog in het Erasmus MC, heeft de Longkanker Patiëntenprijs gekregen. Van Klaveren kreeg de onderscheiding voor de methode die hij heeft ontwikkeld om op nauwkeurige wijze kwaadaardige vlekjes in de longen te onderscheiden van goedaardige.

Blote oog

Het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige vlekjes wordt vooral met het blote oog bepaald. De uitkomst hangt dan af van de interpretatie van de radioloog of longarts.

In de diepte

Dr. Rob van Klaveren, sinds tien jaar actief als longarts, leidde onderzoek naar een nieuwe, driedimensionale beoordelingstechniek: op een beeldscherm kan het millimeter-kleine vlekje, dankzij speciale software, naar alle kanten worden gedraaid. Dat geeft veel meer informatie dan een plat beeld. Door het draaien worden de uitlopers van de tumor in de diepte zichtbaar.

Leven

De Patiëntenprijs wordt elk jaar door het Longkanker Informatiecentrum toegekend aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van longkankerpatiënten.

Dodelijk

Longkanker is de meest dodelijke soort kanker. Jaarlijks worden rond de negenduizend mensen gediagnosticeerd met longkanker, een aantal dat nog altijd toeneemt. Van Klaveren kreeg de prijs uitgereikt tijdens een patiënteninformatiemiddag in Rotterdam.

Lees het artikel in Monitor, het magazine van het Erasmus MC, over de methode van Rob van Klaveren.

Bron: MedicalFacts, 7 december 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee