Veel kankerpatiënten nemen extra supplementen als ondersteuning bij een behandeling en bij hun vitaliteit, zoals ook antioxidanten. Professor Harald Schmidt van de Universiteit van Maastricht waarschuwt voor het gebruik van antioxidanten, aldus een bericht van DUOS.

Onderzoek van Professor Pietro Ghezzi van de Brighton en Sussex Medical School en professor Harald Schmidt van de Universiteit van Maastricht  heeft uitgewezen dat antioxidanten alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld. Sommige antioxidanten kunnen zelfs een schadelijke werking hebben. Hun onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.

Negatief netto-effect

In geen enkel onderzoek is gebleken dat antioxidanten enig voordeel hebben. Integendeel, sommige zijn zelfs schadelijk. Dat komt omdat bij het gebruik van antioxidanten de zuurstofmoleculen niet alleen ziektes triggeren, maar ook het immuunsysteem en de synthese van hormonen en dat kan schadelijk zijn en een negatief netto-effect opleveren.

Inzet klassieke medicijnen

Volgens Professor Schmidt kan oxidatieve stress onder bepaalde voorwaarden voor ziektes belangrijk zijn. “Dit zou dan niet met antioxidanten maar met klassieke medicijnen behandeld kunnen worden. Deze bestrijden alleen die bronnen van zuurstofmoleculen die ziekte veroorzaken en laten bronnen van de gezonde zuurstofmoleculen onaangetast.”

Meer informatie