Op de Universiteit van Twente ging het project Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform (PARTNR) afgelopen zomer van start. Het project ontwikkelt een intelligent, zelflerend systeem waarmee borstkankerpatiënten gepersonaliseerde adviezen krijgen om kankergerelateerde vermoeidheid tegen te gaan.

Het systeem werkt op basis van gecombineerde data van het Nivel en de Nederlandse Kankerregistratie. PARTNR combineert medische data met gegevens uit het dagelijkse leven om kankerpatiënten een gepersonaliseerde interventie te adviseren tegen vermoeidheid.

Betere kwaliteit van leven

De onderzoekers hopen voldoende informatie te verzamelen om goed te kunnen voorspellen welke patiënten een hoger risico hebben om de huisarts te bezoeken met vermoeidheidsklachten. Wanneer patiënten gepersonaliseerde informatie ontvangen, kunnen de klachten eerder worden aangepakt. Wat bijdraagt aan verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten. Idealiter vindt het systeem uiteindelijk ook zijn toepassing bij het voorkomen van late effecten van behandeling bij andere soorten kanker.

Meer informatie