Ter gelegenheid van oktober – borstkankermaand publiceerde Sanofi een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van klinisch onderzoek naar borstkanker.

Vroeg diagnose borstkanker

In de achterliggende jaren heeft de wetenschap vooruitgang geboekt in de strijd tegen borstkanker. Ondanks een toenemend aantal gediagnosticeerde gevallen (onder vrouwen en, zeer zelden, mannen), hebben de vooruitgang in diagnostische technieken en effectieve behandelmogelijkheden de afgelopen 20 jaar de overlevingskansen van borstkanker aanzienlijk verbeterd. Indien vroeg genoeg ontdekt, leeft meer dan 90% van de patiënten ten minste vijf jaar na het stellen van de diagnose borstkanker.

Betere behandeling

Het overlevingspercentage voor borstkanker varieert wereldwijd. Over het algemeen zijn de overlevingscijfers verbeterd, omdat borstkanker in een eerder en gelokaliseerd stadium wordt gediagnosticeerd en er betere behandelingen zijn.

Meer inzicht in borstkanker

Veel van de vooruitgang die is geboekt rond de behandeling van borstkanker is het resultaat van onderzoek dat borstkanker heeft onthuld als een veel complexere ziekte dan een paar jaar geleden nog werd gedacht. Omdat wetenschappers het menselijk genoom hebben gedecodeerd, zijn ze in staat om veel meer te leren over hoe kanker werkt en hoe het inwerkt op de immuun- en hormoonsystemen van het lichaam.

Menselijke genetica

“20 jaar geleden dachten wij dat er twee soorten borstkanker waren: pre- en postmenopauze”, zegt Laurent Debussche, hoofd van Sanofi’s onderzoeksproject voor moleculaire oncologie. “Met onze kennis van de menselijke genetica en ons vermogen om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren, zien we dat er nog veel meer variaties zijn – en begrijpen we ook beter hoe we ze kunnen behandelen.”

Recente doorbraken in kennis

Belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar waren bijvoorbeeld:

  • Ontwikkeling korte radiotherapietechnieken: Voorheen werden patiënten gedurende 20 tot 30 dagen onder een uitwendige stralingsbundel geplaatst. Nu worden staven, parels of kleine kogels met stralingsmateriaal gedurende enkele uren of dagen ingebracht tijdens een operatie voor borst- of prostaatkanker.
  • Genetisch testen leren dat bij mensen met een familiegeschiedenis van borstkanker dit het gevolg is van een geërfde genmutatie. Ongeveer 5% tot 10% van de borstkanker bij sommige vrouwen is te wijten aan anomalieën in de structuur van een aantal genen, zoals BRCA1- of BRCA2-mutaties. Vrouwen in families waar borstkanker is gediagnosticeerd, kunnen overwegen hun genetische profielen te laten analyseren op de aanwezigheid van deze kwaadaardige genen, waardoor preventieve maatregelen kunnen worden genomen.
  • Klinische onderzoeken zijn een belangrijke stap geweest in het ontdekken van nieuwe behandelingen voor borstkanker en het bieden van nieuwe manieren om het risico op de ziekte te ontdekken, te diagnosticeren en te verminderen. Er zijn klinische onderzoeken ontwikkeld en voltooid, die de voordelen van specifieke chemotherapiemiddelen laten zien en welke combinaties nuttig zouden kunnen zijn.
  • De snelle vooruitgang van kennis in de genetica en moleculaire biologie vormt de basis voor enkele van de meest veelbelovende onderzoeken naar de actuele behandeling van borstkanker. Deze kennis stelt wetenschappers in staat om te werken aan de ontwikkeling van “gerichte” therapieën die een specifieke variatie van borstkanker aanvallen.
  • Gerichte therapieën blokkeren de groei en verspreiding van kanker door selectief te interfereren met specifieke moleculen die de groei en verspreiding veroorzaken. Dit is een duidelijke verandering ten opzichte van radicale operaties, of standaardtherapieën als bestraling of chemotherapie, die een veel breder toxisch effect op de cellen van een lichaam hebben, samen met een lange lijst van bijwerkingen.

Gerichte behandeling borstkanker

De eerste gerichte therapieën zijn gericht op oestrogeenreceptorpositieve (ER +) borstkanker, kanker gevoed door het hormoon oestrogeen. Bij ER + kanker hebben tumorcellen een buitensporig aantal receptorplaatsen voor oestrogeen, waardoor dat hormoon een “trigger” voor de ziekte is. Het is het meest voorkomende type borstkanker en is goed voor ongeveer 70% van de nieuw gediagnosticeerde gevallen van borstkanker per jaar.

Een van de meest voorkomende gerichte therapieën voor ER + kanker is endocriene therapie, ook hormoontherapie genoemd. Endocriene therapieën, die het effect van oestrogeen op deze tumoren willen blokkeren, bereiken dat via verschillende werkingsmechanismen. In veel gevallen, als onderdeel van een grotere therapeutische aanpak, kunnen deze behandelingen de kanker uitschakelen.

Behandelingsresistentie overwinnen

Wanneer therapieën falen, bestaat de kans dat de ziekte uitgezaaide borstkanker wordt, ook bekend als borstkanker in fase 4, een van de dodelijkste vormen van de ziekte. Stadium 4-kankers hebben zich buiten het borstweefsel verspreid naar andere delen van het lichaam. Dikwijls hebben borstkankerpatiënten in stadium 4 ER + een weerstand ontwikkeld tegen de anti- oestrogeentherapieën die voorheen werkten.

Om die weerstand te overwinnen, heeft Sanofi een gerichte therapie ontwikkeld met behulp van oestrogeenreceptor “afbrekers”, bedoeld om het aantal actieve receptoren in een tumor te verminderen.

“Op basis van onze preklinische gegevens en onze vroeg klinische gegevens, denken we dat dit een potentieel voordeel zou kunnen zijn voor borstkankerpatiënten,” aldus Dr. Joanne Lager, Sanofi’s hoofd R & D oncologie.

Onderzoekers blijven stappen zetten tegen borstkanker en andere vormen van de ziekte. Zij werken aan langere overlevingstijden en genezingen.

“Er is nog steeds een sterke behoefte aan nieuwe behandelingen, en dit is waar Sanofi zich op concentreert,” volgens Debussche. “Biologische doorbraken zijn de sleutel om door te gaan met het vinden van nieuwe behandelingen van deze ziekte.”

Meer informatie