De overlevingskansen van kinderen met kanker zijn gestegen, vooral bij kinderen in een vergevorderd stadium van de ziekte. Tussen 2010-2015 overleefde 81% van de kinderen met kanker de eerste vijf jaar na diagnose, vergeleken met 72% in de jaren ‘90. De kans dat een kind binnen vijf jaar overleed daalde met 40%. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie.

Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) analyseerden data van ruim 14.000 patiënten onder de 18 jaar bij wie tussen 1990 en 2015 kanker geconstateerd werd. Het is de eerste studie naar de ontwikkelingen in overleving en sterftecijfers van kinderkanker op nationaal niveau.

Dr.ir. Henrike Karim-Kos leidt de nieuwe studie: “Het is bemoedigend om te zien dat de overleving van kinderen met kanker in de lift zit, maar onze analyse onderstreept ook dat er nog een hele weg te gaan is.”

  • De gemiddelde 5- en 10-jaarsoverleving steeg sinds de jaren ’90 van 72% en 69% naar 81% en 78%;
  • Prognose van kinderen met bepaalde hersentumoren, neuroblastoom en osteosarcoom blijft achter: 5 jaar na diagnose is minder dan 70% nog in leven;
  • Onderzoek is en blijft essentieel voor verdere verbeteringen in overleving en kwaliteit van leven.

Meer informatie