Volwassenen die als kind kanker hebben gehad, ondervinden daar op latere leeftijd nog de gevolgen van. Zij zijn vaker ongehuwd, wonen meer bij hun ouders of in een instelling en leven vaker van een uitkering dan leeftijdgenoten die geen kanker hadden. Dat concluderen Anna Font-Gonzalez en Lieke Feijen na vergelijking van overlevers van kanker uit een cohort van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ/AMC) met gematchte controles uit de algemene populatie, aldus een publicatie in het NTvG – januari 2016. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Psychooncology.

Chemo relatief gunstig

De studiepopulatie bestond uit 1283 volwassenen die als kind waren behandeld voor kanker. Vooral bestraling in de hoofd-halsregio en tumoren van het centrale zenuwstelsel bleken een negatieve invloed te hebben op het sociale functioneren. Chemotherapie bleek relatief gunstig, waarschijnlijk omdat andere behandelingen – vooral radiotherapie – meer negatieve gevolgen hebben op de lange termijn.

Overlevers van kinderkanker lijken sociaal minder succesvol dan leeftijdgenoten. Daarom pleiten de onderzoekers voor interventies om hun sociale ontwikkeling te bevorderen.

Meer informatie