Ouderen minder toegang tot dure kankergeneesmiddelen

22 oktober 2012 – Oudere patiënten blijken de dure kankergeneesmiddelen vaak niet te krijgen, ondanks dat deze wel effectief kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut for Medical Technology Assessment (iMTA) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onderzoek nodig

Uit onderzoek in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) blijkt dat vooral ouderen minder toegang hebben tot nieuwe dure geneesmiddelen. Dit onderzoek had betrekking op patiënten met darmkanker en multiple myeloom, in het bijzonder de geneesmiddelen: bortezomib (Velcade®), lenalidomide (Revlimid®) en oxaliplatin (Eloxatin®).

Onderzoekers geven aan dat van alle patiënten met kanker een groot deel ouder is dan 65 jaar. Als reden voor het niet geven van de geneesmiddelen wordt genoemd dat oudere patiënten naast kanker vaak een of meer chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten hebben. Deze comorbiditeit, samen met leeftijd en afname van lichamelijk en psychisch functioneren zorgt voor kwetsbaarheid, en dat zou invloed kunnen hebben op de behandeling van kanker. 

Onderzoekers vinden het belangrijk dat er nauwkeurig onderzoek wordt gedaan naar toegang tot dure geneesmiddelen voor ouderen. "Specifieke problematiek vraagt om een specifieke aanpak. Die aanpak is er momenteel nog niet in voldoende mate. Met betrekking tot oudere patiënten heeft dat in de eerste plaats te maken met een gebrek aan kennis van de werkzaamheid van de geneesmiddelen." Met behulp van de door de minister van VWS ondersteunde opzet van patiëntenregistraties komt hierin meer inzicht. Wellicht kunnen dan ook de oudere patiënten met kanker van nieuwe geneesmiddelen profiteren.

Meer informatie

Bron: Kosten van Ziekten, RIVM

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee