Orde wil aanjager zijn voor kwaliteitsregistraties

8 maart 2012 – Janko de Jonge van de Orde van Medisch Specialisten sprak onlangs met Skipr. In het gesprek gaf hij aan dat kwaliteitsregistraties in Nederland professioneel moeten worden opgezet met behulp van de overheid. De Orde van Medisch Specialisten moet de beroepsgroep overtuigen mee te werken. Janko de Jonge: “De medisch specialisten hebben de afgelopen jaren in Nederland veel gedaan in het kader van richtlijnontwikkeling. Dat doen ze goed. Registreren waar we mee bezig zijn, dat gaat echter nog niet goed. Juist die registraties leiden tot proces- en kwaliteitsverbeteringen. Daar hebben een slag te slaan. De Orde krijgt hierin van De Jonge de belangrijke rol van ‘aanjager’  toebedeeld. “De Orde moet de individuele medisch specialisten motiveren om mee te doen met kwaliteitsregistraties. Zonder die dokter kan het immers niet voor elkaar komen. Het wordt tijd dat de medisch specialist transparant wordt en dat men iets met de registraties wil doen om de kwaliteit te verbeteren.”

"Verder moeten de kwaliteitsregistraties centraal opgezet worden", gaat De Jonge verder. "Wanneer je goed registreert, elkaar aanspreekt en transparant durft te zijn, zie je dat de kwaliteit verbetert. Daarbij zie je dat de kosten omlaag gaan en dat is in deze tijd erg belangrijk.

Hiervoor wordt door het Kwaliteitsinstituut voor de zorg van het College voor Zorgverzekeringen opgezet dat het docking station wil worden voor de kwaliteitsregistraties.

Meer informatie

Bron: Skipr, 7 maart 2012

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee