Een gezamenlijk project van het UMC Groningen, Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek krijgt ruim 3,6 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Met dit geld gaan de centra een biobank opzetten, die beter inzicht gaat geven waarom bepaalde tumorsoorten wel of niet op immuuntherapie reageren.

Biobank

In de biobank kan eerste instantie lichaamsmateriaal van 2000 patiënten met negen verschillende tumortypen worden opgeslagen, zoals bloed, plasma, bloedcellen, ontlasting en weefselbiopten. Op deze materialen zal een aantal immuunanalyses worden uitgevoerd.

Biomarkers

“Wat deze biobank bijzonder maakt, is dat er we niet alleen DNA-analyses van de tumorbiopten  inzetten, maar ook in de weefsels gaan kijken naar aanwezigheid van afweercellen, hun eigenschappen en naar afweermechanismen die de kanker gebruikt om het afweersysteem te verlammen,” aldus Hoogleraar John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek. “Daarna gaan we in bloed en andere lichaamsproducten van deze patiënten onderzoeken of er markers zijn die helpen voorspellen of patiënten wel of niet op immuuntherapie zouden kunnen reageren.”

Database

Al deze data komen in een grote database, die inzicht geeft in hoe tumoren omgaan met het immuunsysteem. Voor die patiënten die met immuuntherapie zijn of worden behandeld, worden die data ook aan de uitkomst van hun behandeling gekoppeld.

Verder onderzoek

Alle informatie wordt geanonimiseerd openbaar gemaakt voor onderzoekers en artsen, zodat zij hiermee nog meer onderzoek kunnen doen.

Meer informatie