In een open brief in De Telegraaf roepen Stichting Stop Darmkanker Nederland en enkele darmartsen minister Bruins (Medische Zorg) op de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker te verlagen naar 50 jaar, conform Europese richtlijnen.

Darmkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van kanker. Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing.

Nu vanaf 55 jaar

Van 2014 tot en met 2019 zijn alle Nederlanders tussen de 55 en 74 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met een deelnamegraad van 72 procent is Nederland internationaal koploper deelname bevolkingsonderzoek. Er zijn er duizenden gevallen van darmkanker opgespoord en veel leed is voorkomen.

Pleidooi vanaf 50 jaar

De Europese richtlijnen stellen screening van darmkanker voor vanaf 50 jaar. De kans op het krijgen van darmkanker neemt toe na het 50e levensjaar. Door de screening te vervroegen naar 50 jaar verwachten de artsen zo’n 1.000 extra gevallen per jaar op te sporen.
Minister Bruins heeft eerder aangegeven pas in 2021 naar deze beleidsmaatregel te kijken. Met de open brief vragen de betrokken partijen de minister om nu al tot actie over te gaan. Zij zullen de komende periode op verschillende manieren aandacht vragen voor dit onderwerp. Onder andere door het aanbieden van een petitie die te tekenen is op www.red1000levens.nl.

Meer informatie