Dit najaar hebben huisartsen opnieuw minder verwijzingen gedaan naar ziekenhuizen voor zorgvragen die kunnen duiden op kanker. Het aantal verwijzingen bij mogelijk oncologische zorgvragen lag vorige week op 73% van wat we zouden verwachten zonder corona-uitbraak. Dat blijkt uit de verwijzingsrapportage voor ziekenhuiszorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De rapportage is samengesteld op basis van cijfers van ZorgDomein.

Inhaalzorg

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen tot een piek van bijna 10.800 verwijzingen in de week van 6-12 september. Dat was hoger dan in eerdere jaren, wat mogelijk duidt op inhaalzorg. Daarna zien we een daling tot de herfstvakantie en zakte het aantal verwijzingen onder het niveau van 2018 en 2019. Deze daling is minder sterk dan tijdens de eerste golf. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen weer licht maar het blijft onder de aantallen van eerdere jaren.

Verwijzingen naar alle ziekenhuiszorg

Het totaal aantal gemiste verwijzingen naar de hele medisch specialistische zorg is opgelopen tot 1,03 miljoen. Het aantal verwijzingen lag vorige week op 72% van het verwachte aantal zonder corona. Dat percentage is de afgelopen weken redelijk stabiel.

Dat huisartsen minder verwijzen betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat patiënten door de huisarts behandeld kunnen worden of omdat klachten vanzelf over gaan.

Meer informatie