Op zaterdag 20 mei 2017 vindt de jaarlijkse Huidkankerdag plaats om mensen meer bewust te maken van de risico’s van huidkanker.

Een van de oorzaken is overmatige blootstelling van de huid aan UV-straling, doordat mensen zich niet goed beschermen tegen de zon.

Voorlichting

Tijdens de landelijke Huidkankerdag geven dermatologen en huidtherapeuten voorlichting. Ook kijken ze mensen na op huidkanker of voorlopers daarvan. Vorig jaar werd bij ruim 250 bezoekers aan de Huidkankerdag een vorm van huidkanker ontdekt. In 50 gevallen ging het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm.

Meest voorkomende vorm van kanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er 55.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. De verwachting is dat het aantal patiënten de komende tien jaar zal verdubbelen.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, melanoom en een aantal zeldzame soorten. De behandeling verschilt per vorm. (Bron: KWF)

Meer informatie