Mensen met bloedkanker, lymfklierkanker of die een stamceltransplantatie ondergaan, zijn niet automatisch goed beschermd tegen COVID-19 door vaccinatie. Niet alle patiënten die deze vaccinatie kregen, maakten genoeg antistoffen aan na de vaccinatie. Zolang niet precies duidelijk is of de vaccinatie heeft gewerkt, blijft voor deze mensen de anderhalve meter afstand-regel noodzakelijk. Zo blijkt uit gegevens van de COBRA KAI studie. Dit is een onderzoek naar het afweersysteem van patiënten met hematologische ziekten na de COVID-19 vaccinatie.

COBRA KAI studie

De COBRA KAI studie laat zien dat een groot deel van de patiënten in staat is om (voldoende) bescherming op te bouwen door de vaccinatie tegen COVID-19. Maar, bij een aantal mensen die bloedkanker hebben, lymfklierkanker of een stamceltransplantatie ondergaan, werkt het minder goed en helaas soms helemaal niet. Het virus kan bij hen meer schade aanrichten door hun verminderde afweer door de kanker of de behandeling tegen kanker.

Hematon heeft een aantal vragen en antwoorden over de relatie tussen de bescherming tegen COVID-19 door vaccinatie en hematologische aandoeningen onder elkaar gezet op hun website.

Meer informatie