De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) gaan samen nieuwe AI-algoritmen ontwikkelen om kanker beter te kunnen behandelen. Het nieuwe lab maakt deel uit van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). De samenwerking combineert expertise in kankeronderzoek met die van AI-technieken.

Kunstmatige intelligentie

Doel van de samenwerking is kanker beter te kunnen behandelen met kunstmatige intelligentie. Voor en tijdens de behandeling komt veel en complexe informatie van de patiënt beschikbaar door middel van medische beeldvorming, pathologie, DNA, et cetera. Het is voor medisch specialisten uitdagend op basis van al deze informatie de beste behandeling te kiezen. Het gebruik van zelflerende algoritmen kan uitkomst bieden.

Deep learning

AI-technologie speelt een steeds grotere rol in wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Zelflerende algoritmes kunnen soms taken overnemen waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Een familie van zelflerende algoritmen is Deep Learning. In plaats van dat de programmeur expliciet vertelt op welke delen van de data het algoritme moet letten, vertelt die alleen wat het eindresultaat moet zijn. Het voordeel daarvan is dat het Deep Learning’algoritme tot inzichten kan komen waar de programmeur zelf nooit aan had gedacht.

AI-gedreven beeldanalyse

In het geval van beeldherkenning voor het opsporen van kanker wordt een grote database van medische afbeeldingen van patiënten met kanker gebruikt. De computer leert daarvan en kan, als de database groot genoeg is, voor sommige vormen al net zo goed als een specialist tumoren herkennen. Door AI-gedreven beeldanalyse, die de behandelaar continu van informatie voorziet, kan bijvoorbeeld een therapie veel patiëntspecifieker toegepast worden.

Meer informatie