Een online routekaart op de website www.Oncoguide.nl  helpt medisch specialisten de best passende behandeling te kiezen voor prostaatkankerpatiënten. De routekaart draagt bij aan maatwerk en voorkomt onnodige behandelingen, aldus initiatiefnemer prof.dr. Theo de Reijke in een nieuwsbericht op de site van IKNL.

Maatwerk

De Reijke benadrukt het belang van maatwerk en dat is lastig uit een richtlijn van honderden pagina’s te halen. Met de beslisondersteuning Oncoguide is het behandeladvies voor een patiënt wel snel te checken. Daarnaast wordt hard gewerkt aan optimale samenwerking in de regio om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren.

Leidraad is richtlijn prostaatkanker

De richtlijn prostaatkanker is de leidraad voor medisch specialisten voor de beste behandeling voor patiënten met prostaatkanker. Een expertgroep (bestaande uit alle disciplines die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met prostaatkanker) heeft de richtlijn met hulp van Integraal Kankercentrum Nederland omgezet in beslisbomen.

Behandeling is maatwerk

Door een toename aan behandelmogelijkheden worden richtlijnen steeds complexer en omvangrijker. Door patiënt- en ziektekenmerken in te voeren in Oncoguide leiden beslisbomen de medisch specialist stap voor stap naar een behandeladvies. Het uiteindelijke behandeladvies wordt gewogen in een multidisciplinair overleg met alle betrokken specialisten.

De digitale beslisondersteuning is een weergave van de richtlijn en is vanaf 10 november te vinden op www.oncoguide.nl. Vergelijkbare routekaarten zijn al beschikbaar voor borstkanker en darmkanker.

Meer informatie