De Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Elsevier starten een nationale, open science-samenwerking. De overeenkomst omvat diensten voor het publiceren en lezen van wetenschappelijke content en de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve open science-diensten voor het waarderen en verspreiden van kennis.

Unieke open science samenwerking

De betrokken partijen starten een unieke open science-samenwerking. Tegelijkertijd legt een werkgroep van onafhankelijke experts zich op verantwoord beheer van onderzoeksdata, zoals onder welke voorwaarden metadata en onderzoeksresultaten kunnen worden (her)gebruikt en verrijkt door publieke en private organisaties.

Op basis van het advies van de werkgroep is een aantal principes afgesproken over eigendom van data (wetenschappers en/of instellingen zijn eigenaar van hun eigen onderzoeksdata), toegang tot data en metadata, leveranciersneutraliteit, en volledige keuzevrijheid voor alle instellingen voor het gebruik van diensten.

Werkvelden

De samenwerking omvat de volgende onderdelen:

  1. Open access-diensten voor publiceren en lezen.
  2. Open science-diensten voor onderzoeksinformatie en wetenschappelijke communicatie.

De deelnemers vertrouwen erop dat deze overeenkomst zal bijdragen aan wetenschappelijke vooruitgang en betere behandelingen voor patiënten.

Meer informatie