Onderzoekers bestrijden kanker gericht met liposomen

20 mei 2010 – Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld voor gerichte chemotherapie. Daarbij wordt chemo in liposomen verpakt en in de bloedbaan gebracht. Vervolgens worden de liposomen wanneer zij zich in de tumor bevinden door middel van warmte tot ontploffing gebracht. Deze bevindingen worden 20 mei 2010 gepresenteerd op het congres van de European Society for Hyperthermic Oncology.

Minder bijwerkingen

De nieuwe methode combineert chemotherapie met hyperthermie. “Juist deze combinatie blijkt succesvol in Europese studies met patiënten”, stelt fysicus Gerard van Rhoon van het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Door de tumor te verwarmen wordt namelijk de doorbloeding ervan beter en kunnen de geneesmiddelen makkelijker hun werk doen in de tumor. Ook komt er minder chemo in de rest van het lichaam terecht, waardoor de kans op bijwerkingen kleiner wordt.

Experimenteel onderzoek

Om de nieuwe methode verder te verbeteren wordt experimenteel onderzoek gedaan naar de verhitting van liposomen in de tumor. Het Rotterdamse ziekenhuis werkt daarbij samen met onderzoeksgroepen in Duitsland en de Verenigde Staten.

(Bron: MedNet, 20 mei 2010)
Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee