Erik Danen, hoogleraar Cancer drug target discovery, promoveert op 10 mei 2019 in Leiden, op zijn onderzoek naar succesvolle wegen om tumoren die slecht op medicijnen reageren de pas af te snijden.

In ons lichaam zitten cellen gevangen in een web waarin ze talloze instructies krijgen van groeifactoren, buurcellen en het medium waarin ze zich bevinden: de extracellulaire matrix. Die is hard in bot en zacht in bijvoorbeeld longweefsel. De instructies van buitenaf bepalen de identiteit en het gedrag van cellen. Bij ziekten als kanker gaat daarbij iets helemaal mis. Tumorcellen trekken zich minder aan van hun omgeving en gaan hun eigen gang. Erik Danen wil dat voorkomen door zijn onderzoek naar de interactie tussen de cel en zijn omgeving.

Aanpassingsvermogen van tumorcellen

De hoogleraar zoekt naar cruciale knooppunten voor het aanpassingsvermogen van tumorcellen. Met als doel: medicijnen die de tumor wél blijvend nekken. Voor dit onderzoek ontwikkelt Danen innovatieve technieken. Bijvoorbeeld celprint-technologie om cellen in een 3D-omgeving te kweken.

Tumorinteracties blokkeren

Zijn innovatieve aanpak maakt het mogelijk grootschalig medicijnen te testen. Met als resultaat nieuwe kandidaat-medicijnen voor prostaatkanker en sarcomen  – tumoren in weke delen.

Danen en zijn mensen ontdekten ook dat tumoren de extracellulaire matrix vervormen door de krachten die ze erop uitoefenen en dat andersom een stijvere matrix de invasieve groei van tumoren stimuleert. Ze testen nu remmers die deze interactie tussen de tumor en de matrix doorbreken.

Celprintmethode

De celprintmethode maakt het ook mogelijk de communicatie tussen meerdere celtypen uit een weefsel in kaart te brengen. Zo testen Danen en zijn collega’s nu medicijnen die de interactie tussen afweercellen en tumorcellen reguleren. Danen verwacht dat verder inzicht in de interactie van tumoren met hun omgeving nieuwe therapeutische strategieën oplevert.

Meer informatie