Het nationale bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat in 2014 werd ingevoerd, spaart duizenden levens per jaar. Maar dit onderzoek kan worden verbeterd. Door niet langer alleen te zoeken naar spoortjes van bloed, maar ook naar een specifieke combinatie van verschillende eiwitten in de ontlasting, kunnen veel meer gevallen van darmkanker en voortgeschreden poliepen worden opgespoord. Dat schrijven onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en het VUmc in Annals of Internal Medicine.

Combinatie van eiwitten

Onder leiding van de hoogleraren Gerrit Meijer (AVL) en Connie Jimenez (VUmc) hebben de onderzoekers met massaspectrometrie gezocht naar eiwitten, die voorkomen in de ontlasting van mensen met dikkedarmkanker of met voortgeschreden poliepen – de potentiële voorlopers van darmkanker – en bijna níet in de ontlasting van controlepersonen. In de huidige darmkankerscreening wordt gebruik gemaakt van één bloedeiwit. Maar, met een combinatie van vier specifieke eiwitten konden de onderzoekers in deze studie bijna twee keer zoveel darmkankers en vijf keer zoveel voortgeschreden poliepen detecteren, zo meldt AVL.

Nieuwe test ontwikkelen

Met deze onderzoeksresultaten wordt een definitieve versie van een nieuwe test ontwikkeld om het bevolkingsonderzoek te verbeteren.

Meer informatie