In 2013 is de Probach studie gestart. Onderzocht wordt wat de bijwerkingen zijn van uitwendige bestraling in vergelijking met een combinatie van uitwendige en inwendige bestraling. Naar verwachting zal deze studie tot gunstige uitkomsten leiden. Onderzoeksleider Dr. S. Al Uwini meent dat één enkele bestraling zou volstaan en wil deze aanpak voor de patiënt beschikbaar maken aldus een interview in Nieuws.
Brachytherapie
Er zijn twee soorten brachytherapie: permanente en tijdelijke:
- Bij permanente brachytherapie worden radioactieve zaadjes geplaatst die in het lichaam blijven, ook nadat de straling is uitgewerkt.
- Bij de tijdelijke brachytherapie worden 14 – 19 buisnaalden ingebracht in de prostaat. Via die buisjes wordt een stralingsbron naar de juiste plaats gebracht om tijdelijk en zeer lokaal de tumorcellen te bestralen. Zo´n serie bestralingen duurt max. 20 minuten en wordt in de loop van 2 dagen 4 keer uitgevoerd. Bij elk van die 4 bestralingen krijgt de patiënt 9,5 Gy toegediend, totaal 38 Gy.
De tijdelijke aanpak is voor de patiënt al minder belastend. Nog beter zou het volgens de onderzoeker zijn als de stralingsdosis in een enkele cyclus wordt toegediend. Het eenmalig toedienen van circa 20 Gy is volgens Uwini even effectief, maar voor de patiënt veel aangenamer en het herstel verloopt sneller zo meldt hij in het magazine Nieuws van de Prostaatkankerstichting.
Bijwerkingen
Op dit moment is nog veel onduidelijk over eventuele bijwerkingen. De Probach studie is opgezet om dat te meten. Aan de hand van door de patiënt in te vullen vragenlijsten wordt het comfort van de behandeling, de herstelsnelheid en het al dan niet optreden van bijwerkingen tot 3 jaar na de behandeling onderzocht.
Probach-studie
Probach betreft onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een middelmatig/hoog risico op prostaatkanker. Onderzocht wordt wat de late bijwerkingen zijn van uitwendige bestraling in vergelijking met een combinatie van uitwendige en inwendige bestraling.
De standaardbehandeling bij patiënten met – niet uitgezaaide – prostaatkanker is uitwendige bestraling. Het nadeel van deze behandeling is dat er nogal wat bijwerking zijn. Zoals blaas- en darmproblemen. Deze studie onderzoekt:
- Een behandeling met minder uitwendige bestraling in combinatie met een extra dosis inwendige bestraling, gericht op de prostaat en de zaadblaasjes.
- Onderzocht wordt of de nieuwe behandeling minder bijwerkingen (betere kwaliteit van leven) geeft dan de standaardbehandeling.
Meer informatie
- Bericht Stichting DUOS, 12 mei 2016 – Probach: op weg naar eenmalige bestraling prostaatkanker
- Voor meer informatie over de criteria, de deelnemende centra en over de wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd klik hier.
- Magazine Nieuws (nr 18) van de Prostaatkankerstichting over Probach studie
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 19 oktober 2015 – Behandeling prostaatkanker kan korter