De werkzaamheid en veiligheid van ongeveer de helft van alle geneesmiddelen die aan kinderen worden voorgeschreven, is niet voldoende onderzocht. Door groei en ontwikkeling verandert de manier waarop het lichaam van een kind met medicijnen omgaat. Dit verhoogt het risico om ineffectieve of onveilige medicijnen te krijgen. Hoewel veel kinderen medicijnen nodig hebben, is de optimale dosering vaak niet bekend.

Virtuele kinderen

De afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc is gestart met onderzoek naar effectievere en veiligere medicijndoseringen voor kinderen. Onder leiding van prof. Saskia de Wildt en samen met het Kinderformularium, worden voorspellende modellen of ‘virtuele kinderen’ gebruikt om de optimale dosering voor kinderen van verschillende leeftijden te bepalen.

Kinderformularium

Om ervoor te zorgen dat kinderen in heel Europa deze geoptimaliseerde doseringen krijgen, zullen de doseringen beschikbaar worden gesteld aan artsen en apothekers via het Kinderformularium en internationaal geaffilieerde websites. Artsen en apothekers zullen worden opgeleid om deze ‘virtuele’ kinderen te gebruiken en om de aanbevelingen voor dosering op te nemen in de richtlijnen voor de behandeling van kinderen.

Meer informatie